Park minijatura

Miniatürk

Smešten na obali Zlatnog roga park minijatura ili Miniatürk pruža posetiocima priliku da uživaju u smanjenim verzijama poznatih dela arhitekture, kako sa prostora dnašnje Turske tako i onih sa kojima se možete sresti van granica ove zemlje.

Na prostoru od skoro 6 hektara  makete zauzimaju oko 15.000 m2 dok ostatak prostora nudi i dva zatvorena muzeja, restoran, kafeteriju, prodavnicu suvenira, ali i simulaciju vožnje helikopterom, veliku šahovsku tablu na otvorenom, igrališta za decu kao  i parking prostor obezbeđen za više od 300 vozila.

Ovde su predstavljena dela arhitekture koja datiraju iz antičkog perioda, perioda starog Rima, Vizantije pa sve do seldžučkog i osmanskog doba.

Pored mostova, medresa, crkava i džamija, karavan saraja… ovde možete videti i prirodne fenomene kao što su Pamukale ili Kapadokija…

… ali i fudbalski stadion sa sve publikom kao i aerodrom sa avionima koji se upravo spemaju za „poletanje“.

Prosto ćete prokrstariti Turskom od istoka do zapada i spojiti sever sa jugom ali nemojte se iznenaditi kada se ispred vas pojavi most u Mostaru.

Za pomoć pri obilasku posetiocima parka dostupni su i audio vodiči na 9 jezika,  a uz svaku maketu stoji i tabla sa kratkim obajšnjenjem na turskom i engleskom jeziku.

Muzej je otvoren svakog dana a radno vreme je od 09.00-18.00 časova.

Cena ulaznice za strance je 15 lira (3 evra)

Do parka minijatura dolazite gradskim autobusom i to:

Eminönü: 47, 47Ç, 47E, 47N

Taksim: 36 T (Cebeci- Taksim)   

Topkapı: 41 ST ( Seyrantepe – Topkapı)

 

 

Leave a Reply