Istanbulske lale

Istanbul je sam po sebi čaroban grad što posebno postaje izraženo kada stigne proleće i mesec april. Do sada sam  imala priliku čak tri puta da boravim u Istanbulu u aprilu – mesecu lala. Da lala! Prva asocijacija na ovo cveće svakako jeste Holandija, što je važilo i za mene sve dok nisam otkrila Istanbulske lale!

Naime malo je poznata činjenica da lale zapravo potiču iz Turske. Ovo cveće obožavano i među sultanima od velikog je značaja u otomanskom carstvu pa se i čitav jedan period u XVIII veku naziva „Doba lala“. U to vreme važila su jasna i stroga pravila vezana za ovaj cvet i svako kršenje u pogledu sadnje ili prodaje nosilo je i ozbiljne kazne svojstvene tom vremenu.

Danas nema kazni za gajenje lala i ovaj cvet dostupan je kako Turcima tako i velikom broju turista koji posete Istanbul tokom aprila.

Za neverovati je podatak da gradske vlasti  iz godine u godinu zasade sve veći i veći broj lukovica lala koji se kreće u milionima a ove godine održava se i 13. po redu festival lala od 01-30 aprila. Festival je obogaćen različitim manifestacijama,  sportskim događajima, kulturno umetničkim programima, raznim zabavama za decu i sl… Iako je ceo grad savršeno elegantno ukrašen ovim cvetom što ćete primetiti i duž auto puteva, manjih i većih zelenih površina ili jednostavno u saksijama istanbulskih pendžera, ipak postoje određene lokacije na kojima su organizovane i centralne manifestacije:

Trg Sultanahmet  – Karakteristično za ovu lokaciju je da se svake godine postavi „tepih“ od lala koji privlači veliku pažnju svojom šarom, veličinom, oblikom i bojama. Ove godine postavljen tepih od 565 lala!

Emirgan park –  ovde će vas tik iznad Bosfora dočekati 190 različitih vrsta lala izniklih iz neverovatnih 2.800.000 zasađenih lukovica. U parku se nalazi i veštačko jezerce i restoran letnjikovac pa uživanje neće izostati.

Tokom aprila svakodnevno ovde se organizuju razna dešavanja kao što je upoznavanje sa Ebru umetnošću (slikanje na vodi), kursevi kaligrafije, izložbe radova na temu lala i sl.

Do parka možete doći od Kabataša autobusom 25E, sa Taksima 40, 40T i  42T a posebna linija označena kao LF (lale festivali) vozi od Maslaka tačno do parka Emirgan. Dodatne informacije o prevozu, satnici i stajalištima možete pogledati na http://www.iett.istanbul/

Takođe interesntno je obići Emirgan park i kroz turu Bosforom – Hop On & Hop Off Bosphorus Tour. U pitanju je vožnja brodom a zanimljivo je to što jednom kupljenom kartom možete obići svih 5 mesta u tabeli ispod tako što ćete pratiti vreme pristajanja broda na određenoj lokaciji i zadržati se onoliko koliko vam je potrebno tj dovoljno da određeno mesto i obiđete. Prvi polazak je iz luke Kabataš u 11:45 a poslednji za povratak od Beylerbey palate u 18:30. Cena povratne karte je 15 lira i uključuje i audio vodič s tim što možete kupiti i kartu u jednom smeru po ceni od 7,5 lira i završiti ovaj obilazak kod Beylerbey palate odakle možete autobusom recimo do Uskudara ili Kadikoja.

Göztepe park – ovaj park nalazi se u azijskom delu Istanbula i moj je apsolutni favorit. Ušuškan među soliterima – remek delima savremene arhitekture i ovaj park pravo je remek delo pejzažne arhitekture. Park povezuje obalu Mramornog mora i Bağdat cd – centralnu ulıcu ovog modernog dela Istanbula.

Od luke Kadıköy do ovog parka najbolje je doći dolmušem. Vožnja se plaća u samom vozilu a cena je oko 3 lire. Kada izađete iz dolmuša pređite ulicu i naći ćete se  u donjem delu parka – blizu obale pa lagano u šetnju kroz park ka Bağdat cd.

Pored lala kojih je ove godine zasađeno 1.350.000 u 110 različitih varijacija boja i oblika ovde je i pravi mali raj sa fontanam, lavirintom od žive ograde, trim stazom, mobilijarom prilagođenim najmlađim posetiocima, besprekorno održavanim travnjakom, klupama za odmor… tako da vam ne preostaje ništa drugo nego da se prepustite uživanju.

              

             

Leave a Reply